ΠΛΕΞΙΜΟ ΜΕ ΒΕΛΟΝΑΚΙ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΕΞΕΙΣ ΣΤΟ ΒΕΛΟΝΑΚΙ

Για να ξεκινήσουμε να πλέκουμε με το βελονάκι θα πρέπει πρώτα να μάθουμε τους βασικούς πόντους ή βασικές πλέξεις. Όλες οι υπόλοιπες πλέξεις που υπάρχουν βασίζονται σε αυτές και αποτελούν παραλλαγή των βασικών πλέξεων.

Αυτό που είναι απαραίτητο να κάνουμε στην αρχή είναι η πρώτη θηλιά στο βελονάκι. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνει  μία θηλιά. Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος αρκεί να γίνει με όποιο τρόπο γνωρίζει ο καθένας ώστε να μην λυθεί.

Μπορείτε να δείτε διάφορους τρόπους για το πώς να δημιουργήσετε μία θηλιά αλλά και τις βασικές πλέξεις στο κανάλι μου στο you tube.

Ξεκινάμε λοιπόν να μάθουμε τις βασικές πλέξεις .

ΑΛΥΣΙΔΑ

Όπως κρατάμε το βελονάκι μας έχοντας κάνει την αρχική θηλιά παίρνω νήμα τυλίγοντας το βελονάκι με φορά απο κάτω προς τα πάνω γύρω (δηλαδή με φορά αντίθετη των δεικτών του ρολογιού) από το νήμα και τραβάω το νήμα μεσα από την αρχική θηλιά. Τώρα κάναμε την πρώτη μας αλυσίδα , συνεχίζουμε λοιπόν και πλέκουμε αλυσίδες μέχρι να την μάθουμε σωστά ή ανάλογα με το πόσες ζητάει το σχέδιο που φτιάχνουμε.

ΑΡΙΧΤΟ

Όπως έχουμε φτιάξει τώρα την αλυσίδα βάζουμε το βελονάκι σε έναν πόντο ή στον επόμενο πόντο παίρνω νήμα με τον ίδιο τρόπο (όπως στην αλυσίδα) τραβάω το νήμα από την μία θηλιά , στο σημείο αυτό έχω δύο θηλιές στο βελονάκι, παίρνω ξανά νήμα και τραβάω και από τις δύο θηλιές. Συνεχίζω να πλέκουμε άριχτα με τον ίδιο τρόπο.

ΜΙΣΟ ΠΟΔΑΡΑΚΙ

Όπως έχω στο βελονάκι μία θηλιά παίρνω νήμα όπως εξηγήσαμε παραπάνω στην αλυσίδα, βάζω το βελονάκι σε έναν  πόντο, τραβάω νήμα από την μία θηλιά, στο σημείο αυτό έχω στο βελονάκι τρεις θηλιές, παίρνω νήμα και τραβάω και από τις τρεις θηλιές. Συνεχίζω να πλέκω μισά με τον ίδιο τρόπο.

ΠΟΔΑΡΑΚΙ

Όπως έχω στο βελονάκι μία θηλιά παίρνω νήμα όπως εξηγήσαμε παραπάνω στην αλυσίδα, βάζω το βελονάκι σε έναν πόντο, τραβάω νήμα και περνάω από την μία θηλιά, στο σημείο αυτό έχω τρεις θηλιές στο βελονάκι, παίρνω νήμα, τραβάω από τις δύο θηλιές , στο σημείο αυτό έχω δύο θηλιές στο βελονάκι, παίρνω νήμα και τραβάω και από τις δύο θηλιές. Συνεχίζω να πλέκω ποδαράκια με τον ίδιο τρόπο.

ΔΙΠΛΟ ΠΟΔΑΡΑΚΙ

Όπως έχω στο βελονάκι μία θηλιά παίρνω νήμα όπως εξηγήσαμε παραπάνω στην αλυσίδα αυτή την φορά δύο φορές,  βάζω το βελονάκι σε έναν πόντο, τραβάω νήμα και περνάω από την μία θηλιά, στο σημείο αυτό έχω τέσσερις  θηλιές στο βελονάκι, παίρνω νήμα, τραβάω από τις δύο θηλιές, στο σημείο αυτό έχω τρεις  θηλιές στο βελονάκι, παίρνω νήμα, τραβάω τις δύο θηλιές, στο σημείο αυτό έχω δύο  θηλιές στο βελονάκι, παίρνω νήμα και τραβάω από τις δύο τελευταίες θηλιές. Συνεχίζω να πλέκω διπλά ποδαράκια με τον ίδιο τρόπο.

ΒΟΥΒΟ

Όπως έχω στο βελονάκι μία θηλιά βάζω το βελονάκι σε έναν πόντο παίρνω νήμα και τραβάω μία θηλιά, στο σημείο αυτό έχω δύο θηλιές στο βελονάκι, αυτή την θηλιά (την δεύτερη που δημιουργήσαμε) την περνάω από την αρχική θηλιά. Συνεχίζω να πλέκω βουβά με τον ίδιο τρόπο.

Διαβάστε πιο αναλυτικά για το πλέξιμο με βελονάκι από την σελίδα plekoapotinarxi.blogspot.gr κάνοντας click ΕΔΩ

Leave a Reply