ΜΑΚΡΑΜΕ

 Το μακραμέ είναι μία μορφή τέχνης της κλωστουφαντουργίας με δεσίματα κόμπων και όχι ύφανσης και πλεξίματος.

Οι βασικοί κόμποι που χρησιμοποιούμε είναι ο τετράγωνος κόμπος «square knot» και οι κόμποι σε μορφή κρεμάσματος που οι πιο γνωστοί είναι «full hitch» και « double half hitch».

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΣΥΝΕΡΓΑ

Τα υλικά που χρειαζόμαστε για το μακραμέ είναι τα παρακάτω

  • Ξύλινος πίνακας πάνω στον οποία θα στηρίζουμε τα νηματά μας. Καλό θα είναι να έχουμε καρφώσει και καρφιά για να τα στηρίζουμε ή διαφορετικά αν δεν έχουμε κάποια ξύλινη επιφάνεια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε  ένα αφρολέξ που θα κάνουμε ακριβώς την ίδια δουλειά.
  • Πινέζες ή καρφίτσες  με μεγάλο στογγυλό κεφάλι
  • Ψαλίδι
  • Νήματα τα οποία μπορεί να είναι σχοινί, σπάγγος, κορδόνι, κερόνημα, κλωστές κεντήματος  ή ότι νήμα προτιμάμε ακόμα και νήματα για πλέξιμο κυρίως βαμβακερό ανάλογα βέβαια με το τι θέλουμε να φτιάξουμε.
  • Λαστιχάκια για να δένουμε τα μακριά νήματα για να μην μπερδεύονται
  • Μεζούρα
  • Πρόσθετα υλικά που χρειαζόμαστε είναι χάντρες, κουμπιά, κοχύλια,χερούλια, κουμπώματα, κτλ.
  • Λίγα λόγια για το μήκος των νημάτων που πρέπει  να χρησιμοποιήσουμε..

Η ποσότητα και το μήκος των νημάτων που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε φτιάχνοντας ένα project με μακραμέ είναι κάτι ακαθόριστο και μπερδεμένο. Εδώ θα σας αναφέρω κάποια tips πάντα όμως κατά προσέγγιση και εμπειρικά. Εκτός βέβαια αν φτιάχνετε ένα συγκεκριμένο σχέδιο και το πατρόν σας αναφέρει το μήκος των νημάτων που πρέπει να έχετε.

Αν το project που φτιάχνετε έχει μικρά και μεγάλα κενά (σχέδια) και χρησιμοποιήτε μονό νήμα (χωρίς να το διπλώνετε δηλαδή) περίπου θα χρειαστείτε 4 φορές  σε μήκος του τελειωμένου έργου σας σε νήμα. Για παράδειγμα αν φτιάχνετε ένα βραχιολάκι μήκους  30 εκατοστών (τελειωμένο) θα χρειαστείτε 4 χ 30 εκ= 120 εκατοστά νήματος σε κάθε κορδόνι ή απόχρωση.

Αν στο project που φτιάχνετε το νήμα που χρησιμοποιείτε είναι διπλωμένο στη μέση δηλαδή χρησιμοποιείτε διπλό νήμα σε κάθε απόχρωση ή και σε ίδιο χρώμα ακόμα τότε θα χρειαστείτε 8 φορές σε μήκος του τελειωμένου έργου σας σε νήμα. Για παράδειγμα αν φτιάχνετε ένα βραχιολάκι μήκους 30 εκατοστών (τελειωμένο) θα χρειαστείτε 8 χ 30 εκ= 240 εκατοστά νήματος σε κάθε κορδόνι ή απόχρωση.

Επίσης αν το σχέδιο που φτιάχνετε έχει πολλά ανοίγματα (κενά) θα χρειαστείτε λιγότερα μέτρα νήματος, αν όμως το σχέδιο που φτιάχνετε είναι γενικά «κλειστό» θα φτιάξετε περισσότερους κόμπους με αποτέλεσμα να χρειαστείτε περισσότερα μέτρα νήματος.

Όταν το νήμα σας είναι παχύ χρειάζεστε μεγαλύτερη ποσότητα  από όταν το νήμα σας είναι πιο λεπτό.

Πάντα να υπολογίζεται να βάζετε λίγο παραπάνω νήμα για το τέλος γιατί δεν θα μπορείτε να κάνετε κόμπους όταν σας έχει μείνει ελάχιστο νήμα στο τέλος ή δεν θα σας φτάσει για να κάνετε κρόσσια αν χρειάζεται για το σχέδιο ή οποιοδήποτε άλλο διακοσμητικό τελείωμα. Καλύτερα να περισσέψει παρά να μην φτάσει!!

Όταν τα νήματα που χρησιμοποιείτε είναι πολύ μακριά για να αποφύγετε να μην μπερδευτούν μπορείτε στο τελείωμα τους να τα τυλίξετε σε ένα μικρό κουβαράκι πιανοντάς το με ένα λαστιχάκι για να μην λυθούν. Όσο φτιάχνετε κόμπους ξετυλίγεται λίγο λίγο το κουβαράκι σας  και έτσι  δεν μπερδεύονται.

Τέλος εάν έχετε σκοπό να φτιάξετε ένα μεγάλο project όπως μία μεγάλη τσάντα ή εσάρπα ή ριχτάρι καλό θα είναι πριν ξεκινήσετε να κάνετε ένα δείγμα με τα νήματα που πρόκειται να χρησιμοποιήσετε για να σιγουρευτείτε για το τι μήκος θα έχει το κάθε νήμα που θα βάλετε στην βάση στήριξης των νημάτων σας.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο plekoapotinarxi.blogspot.gr κάνοντας Click ΕΔΩ

 

 

Leave a Reply